Velencei napelemek

A párommal imádunk utazgatni. Amikor csak tehetjük, kimozdulunk otthonról. Főként itthon megyünk erre-arra, a külföldi kirándulások nem igazán férnek bele a költségvetésünkbe. A külföldi úti célok közül legjobban Olaszország, azon belül is Velence vonz. Rengeteg képet láttam már róla, és a Google Street View-val is már jó párszor barangoltunk Velencében, de persze csak élőben lehetne az igazi. De amíg nem nyerünk a lottón, addig marad a magyarországi Velence. Ez a város is gyönyörű, gyakran látogatunk el ide, sok szép emlék fűződik hozzá.

Főleg nyáron jövünk, strandidőben, amikor lehet fürdeni a tóban. Imádok természetes vizekben fürdeni, és a Velencei-tó közelebb van hozzánk, mint a Balaton. Természetesen mindkettőt nagyon szeretem.

Legutóbb múlt héten jártunk Velencén. Ugyan még nincs strandidő, ezért nem is fürödtünk, de jól esett kicsit sétálgatni a parton meg a városban. Most nem csak a belvárosban, hanem a kertes házas részen is sétálgattunk, nagyon kikapcsoló élmény volt. Azonban feltűnt egy dolog, amivel nálunk nem sűrűn találkozni.

Elég sok házra láttunk felszerelve napelemeket. Felénk ez nem gyakori, elég sokáig kell keresgélni, mire 1 házon találunk, ezért meglepő volt, hogy itt viszonylag sok helyen lehetett látni.

Elkezdtünk erről beszélgetni a párommal. Rájöttünk, hogy igazából semmit nem tudunk ezekről a panelekről, meg a működésükről, ezért hazafelé menet az autóban rákerestem a telefonom segítségével. Ki is dobott egy szuper oldalt, amin minden részletesen el volt magyarázva.

Először is megtudtuk, hogy ez egy nagyon környezetbarát megoldás arra, hogy csökkentsük a rezsi költségeit. Ez rögtön nagyon szimpatikus lett benne, hiszen ki ne akarná a számláinak összegét csökkenteni.

Ezen felül egy csomó fizikai leírás található, ezeket most nem sorolnám fel, mert annyira nem tartom izgalmasnak, akit érdekel, utána tud járni.

Sokkal érdekesebb volt viszont azt olvasni, hogy a napelem tájolása is fontos szempont a hatékonyságot illetően, valamint hogy a napelem és a napkollektor nem összetévesztendő. A napelem ugyanis a fény energiáját alakítja árammá, a napkollektor meg a Nap hőjét gyűjti össze és hasznosítja.

Megtudtuk, hogy a napelem nem csak a Nap fényét, hanem a szórt fényt és a mesterséges fényt is fel tudja használni, így nem csak a napsütéses órákon működőképes ez a rendszer.

napelem tájolása

Továbbá fontos tudni, hogy a napelem egyenáramot csinál a fényenergiával, azonban az eszközeink váltóárammal működnek, így szükség van egy bizonyos napelemes inverterre, ami az egyenáramból váltóáramot csinál. Igazán érdekes, szerintem.

Ami még a napelemek mellett szól, de ez csak az én gondolatom, hogy szerintem egyáltalán nem csúfítják el a ház küllemét, sőt, modernné teszi. Szerintem nagyon jól néz ki a napelem rendszer a háztetőn.

Amúgy, a honlapon rögtön segítséget is kapunk ahhoz, hogy kiszámoljuk, a mi ingatlanunk paramétereivel mennyi idő alatt térülne meg ez a beruházás. Sajnos mi a párommal még albérletben, egy tömbházban lakunk, de ha legközelebb lemegyünk anyukámhoz, az ő házukkal kiszámoljuk, mert nagyon érdekel.

Akit amúgy meggyőzött ez a hosszú, de egyszerű és olvasmányos leírás (engem igen!), az rögtön árajánlatot is kérhet a Pentele Solar Kft.-től. Mivel a honlapjukat ilyen profira összehozták, valószínűsítem, hogy a napelemekkel is hasonló profin bánnak.

Mindenesetre engem és a páromat sikerült meggyőzniük, ha tehetném, már most nekivágnék a napelem rendszer telepíttetésének, de hát sajnos még nem tartunk ott. De persze nem tervezünk örökre albérletben lakni, ha egyszer lesz saját családi házunk, akkor mindenképp szereltetünk fel napelemet. Már alig várom, hogy ez megtörténjen.