Velencében hallottam először az elektromos fűtésről

Nagyon ritkán utazunk külföldre nyaralni, azonban Velencéről már régóta álmodoztunk, ezért idén kivételt tettünk. Nem bántuk meg: a város gyönyörű volt, és még új barátokra is szert tettünk. Egy szép, tágas, modern kialakítású családbarát szállodában szálltunk meg. A gyerekek nagyon élvezték, és természetesen mi is jól éreztük magunkat. A szomszéd szobában szintén egy nagy család lakott, akikről már az első nap kiderült, hogy ők is magyarok. A gyerekek gyorsan összebarátkoztak és minden napot együtt akartak tölteni. Így hát a szülők is “kénytelenek voltak” megismerkedni, beszélgetni egymással. Jól kijöttünk egymással és rengeteg féle témáról beszéltünk mialatt a gyerekek játszottak.

Ki gondolta volna, hogy számunkra addig ismeretlen fűtési technikákról, és – többek között – a levegő-víz hőszivattyúról is éppen tőlük fogunk hallani? Az egyik beszélgetés során szóba került, hogy a fűtésrendszerünket fel kellene újítani. Gyakran meghibásodott, kisebb-nagyobb problémák adódtak vele kapcsolatban, és már egy jó ideje gondolkoztunk a felújításán. Mondták is azonnal, hogy náluk már több éve elektromos a fűtés, és nagyon elégedettek vele. Egy weboldalt is mutattak, a neve futesrendszerek.hu volt.

Én még korábban sosem hallottam az elektromos fűtésről, sem arról, hogy milyen előnyei vannak. A weboldalon mindenre magyarázatot kaptunk, amire kíváncsiak voltunk ezzel kapcsolatosan. Megtudtuk, hogy ez a fűtési technika környezetbarát: működése közben nem bocsát ki füstöt, valamint korom és hamu sem keletkezik. Éppen ebből adódóan nagyon tiszta is. Sokféle fűtés üzemeltetésére alkalmas lehet, mint például a padlófűtés, a fűtőszőnyeg, a radiátor, a kazán, a kandalló…és aki nem szeretné rögtön a teljes fűtésrendszer átalakításával kezdeni, annak rendelkezésére állnak fűtőpanelek, törölközőszárítók, hősugárzók. Vízmelegítésre is alkalmas, elektromos bojler használatával.

Napelemekkel is foglalkoznak. Ennek az az előnye, hogy egyetlen weboldalt használva közelebb kerülhetünk egy nagyszerű megoldáshoz, amivel az évek alatt rengeteg pénzt spórolhatunk meg: a napelemekkel működtetett elektromos fűtésrendszerhez. Ennek lehetőségeiről és változatairól is részletesen olvashatunk a futesrendszerek.hu-n.

Egy különleges és szokatlan technika az infrafűtés. Ennek esetében a melegítés infravörös sugárzás segítségével történik. Legfontosabb előnye az, hogy a többi technikával ellentétben nem a levegőt, hanem a vele érintkezésben lévő tárgyakat melegíti fel. Emiatt gyorsabb és hatékonyabb, valamint jobb hőérzetet tud biztosítani.

Felkeltették figyelmünket a hőszivattyúk is. A hőszivattyú fűtés esetében szintén számos lehetőségünk van: választhatunk a víz-víz, levegő-levegő, talaj-víz, és a Levegő-víz hőszivattyú közül. Mindegyikhez tartozik magyarázat a működésüket illetően. Tájékozódhatunk arról is, hogy milyen feltételek szükségesek a kialakításukhoz, és milyen költségekre számíthatunk. Ennek a fűtésrendszernek a létrehozása elég komoly költségekkel jár, azonban a használat folyamán ez megtérülhet. A hőszivattyú működésének a lényege, hogy valamely külső energiaforrásból elvont energiát alakít át belső használatra. A legnépszerűbb és legismertebb formája a levegő-víz hőszivattyú. Ez a kinti levegőből képes elvonni hőt; ennek segítségével melegíti fel a fűtővizet. Alkalmazható padlófűtés, radiátorok, és még bojler üzemeltetésére is.

Komolyan érdekelni kezdett minket a hőszivattyú fűtés, ezért kértünk is árajánlatot és felmérést a honlapon. Örömmel láttuk, hogy a hőszivattyú kiépítése előtti felmérés ingyenes. Az ajánlatkérés egyszerűen ment: csak meg kellett adnunk az adatainkat és a lakhelyünket, majd a hozzánk legközelebbi cég felvette velünk a kapcsolatot. A Velencében megismert családdal azóta is jóban vagyunk, gyakran találkozunk és szervezünk közös programokat. A fűtésrendszerünk felújításánál is sokat segítenek, és bármikor fordulhatunk hozzájuk tanácsokért. Már nagyon várjuk, hogy elkészüljön, és nekünk is korszerű, környezetbarát fűtésrendszerünk lehessen.