Velence, barátok, Mannol

Számtalan baráti összejövetelkor szóba került az, hogy szeretnénk utazni és megnézni azokat a helyeket, amikről a szüleink vagy az ismerőseink meséltek. Fiatalabb korunkban erről csak hosszasan álmodoztunk, de mostanra, hogy dolgozó felnőttek lettünk, már sokkal elérhetőbb. Egyrészt van autónk, másrészt egy kicsivel több félretett pénzünk. Májusra meg is szerveztük az utazást, ugyanis nem akartunk a legnagyobb hőségben utazni, nyáron majd vízpartra megyünk, most viszont Velence volt az úti cél. A szervezés részét képezte, hogy az autókat megnézessük szervizben, illetve, hogy beszerezzünk egy-két anyagot, ami elképzelhető, hogy a hasznunkra válhat. El is mentünk közösen az Óbudai autósboltba, hogy vegyünk Mannol márkájú olajat, mert azt ajánlották többen is, köztük a készséges személyzet az üzletben. Mindenki kapott egy flakont, ahogy klíma tisztítót és ablakmosó folyadékot is, hiszen az autópályán folyton rászáradnak a bogarak a szélvédőre.

Az volt a terv, hogy lemegyünk Horvátországba Rovinjig, aztán onnan áthajózunk Velencébe és ott eltöltünk pár napot, hogy szemügyre vegyük a várost. Iszonyúan korán indultunk, de úgy tűnt, hogy minden flottul megy. Zágrábig gond nélkül autóztunk, amikor furcsa, nyöszörgő hangokra lettünk figyelmesek. Az első lehetőségnél félre is álltunk, hogy megnézzük, mi lehet a baj. Felnyitottuk a motorháztetőt, megnéztük az olajszintet és láttuk, hogy az olaj bizony kifogyott. Természetesen nem estünk pánikba, hanem elővettük a sokat emlegetett Mannolt és feltöltöttük a tartályt. Miután a motor egy kis járatás után újra kellemesen duruzsolt, továbbindultunk. A kocsiban arról beszéltünk, hogy mennyire nem értünk a saját autónkhoz és, hogy ezen lehet, hogy változtatni kéne, mert nem biztos, hogy minden esetben ilyen jól tudjuk kezelni a fellépő problémát. Az anyósülésen ülő kedves barátom jártasabb volt a témában, ő el tudta nekünk magyarázni, hogy miért is olyan fontos használni, illetve cserélni a motorolajat vagy kenőolajat, ugyanis ezek hosszabbítják meg a jármű élettartamát és teszik számunkra biztonságossá az utazást. A speciális motorolajok lényege pont az, hogy a szélsőséges körülmények (legfőképpen a motorban fellépő hőingadozások) között is hibátlanul működjenek a hengerek, dugattyúk és minden alkatrész. A Mannolt ezért is ajánlották, mert a magunkfajta, hozzá nem értőknek is lehetőséget nyújt ahhoz, hogy kiválaszthassuk a számunkra megfelelőt. Lehet külön kapni dízel- és benzinmotorokhoz, illetve mindenféle járműhöz egyaránt – akár vízijárművekhez is.

Közben megérkeztünk Rovinjba, ahol kifejezetten nyári meleg volt, úgyhogy jó, hogy beszereztünk egy klíma tisztító sprayt is, mert sokat kellett használnunk a légkondit. Erre fel is figyelt a szállásadónk, mert érdeklődött, hogy mit fújkálok az autó műszerfalán, úgyhogy meg is mutattam neki, hogy mire való. Elmondtam, hogy ez kitisztítja a légkondit, ahol összegyűlik rengeteg por, bacillus és minden, ami káros az egészségre. Kölcsön is adtam neki, hogy kipróbálja, aminek nagyon örült, úgyhogy felajánlotta azt, hogy ne a menetrendszerinti hajóval menjünk Velencébe, hanem majd ő átvisz minket a hajóján.   Velence csodálatos, ezt nem is lehet igazán leírni, az pedig külön óriási élmény volt, hogy egy hatalmas motorcsónakkal mehettünk oda és vissza is.

Azóta, ha utazásról beszélgetünk a barátokkal, mindig felemlegetjük ezt a motorolajas sztorit, aminek az a hatása, hogy másnap mindig megnézem a tartályban a szintet, ha pedig fogyóban van, már rendelem is online.