Tavaly nyáron Velence volt, idén Róma az úti cél

Egész tavasszal az olaszországi nyaralásunkat tervezgettük és várva vártuk a barátommal. Most végre itt a nyár, a szüleimnél már tele van a medence hűsítő vízzel, gyakran átmegyünk hozzájuk úszkálni és grillezni a jó időben. Kivettünk egy hét szabadságot június végére, ebből négy napot Rómában fogunk tölteni. Tavaly Velencében voltunk egy utazási irodával, aminek a kötött programja a csodás látványosságok és a hangulatos város ellenére nem igazán vált be nekünk, úgyhogy idén úgy döntöttünk, hogy mindent magunknak szervezünk meg és így utazunk el az egyik álomvárosomba. A repülőjegyet már hónapokkal ezelőtt megvettük, mert tudtuk, hogy ez a vakáció csúcsidőszaka, amikor is a repülőjegyek borzasztó magas áron érhetőek csak el. Így sem volt túl olcsó, de ha később szerezzük be, már egy tízessel többet adhattunk volna érte.

A szállást is alaposan átvizsgáltuk, minden lehetőséget felmértünk, mielőtt lefoglaltuk volna. Végül egy szép kis hotelben szállunk meg, ami elég modern felszerelésű, jó a közlekedés és az infrastruktúra a környéken és nem is vészesen drága. Három éjszakára foglaltuk le a franciaágyas szobát saját fürdőszobával és toalettel. Szépen megtervezgettük, hogy milyen látnivalókat, nevezetességeket, templomokat szeretnénk megnézni Rómában, hogy kényelmesen be tudjuk osztani az időnket. Nem vetjük meg azért a spontaneitást sem, az sem baj, ha nem ragaszkodunk a tervekhez. Ha épp valami új dolog jut eszünkbe vagy máshoz van kedvünk, akkor elvetjük a terveket.

A repülőtérre autóval mentünk ki, és otthagytuk az autót a parkolóban az utazásunk idejére. Vidéken lakunk és ha Pestre megyünk, azt mindig az autópályán keresztül tesszük, így nagyon sok időt megspórolunk. Pont lejárt az autópálya matricánk érvényessége, így kénytelenek voltunk beszerezni egy újat még az utazás előtt. A barátom mondta, hogy nem kell emiatt megállnunk a benzinkúton, mert már egyre inkább elterjedt az online autópálya matrica vásárlás. Az autópálya matrica 2019 évében kényelmesen beszerezhető az interneten egy webáruházban, mégpedig az autopalyamatrica.hu oldalon. Megnyitottuk a honlapot és a főoldal egyből felkínálta az egyes matricavételi lehetőségeket az autó kategóriájától és az érvényesség időtartamától függően. Szinte bármilyen járműre van lehetőségünk itt beszerezni az autópálya matricát: 7 személynél kevesebb szállítására alkalmas személygépjárműre, motorkerékpárra, 7 személynél több szállítására alkalmas kisbuszra, tehergépkocsira vagy lakókocsira, autóbuszra vagy utánfutóra is.

A matricát minden esetben az utazás előtt kell megvásárolni, bár van 60 perc türelmi idő. Csak akkor érvényes a matrica, ha a következő információk pontosan és helyesen vannak megadva: rendszám, felségjel, díjkategória és érvényességi időpont. Matricavásárláskor tudjuk módosítani a matrica érvényességének kezdetét. Amennyiben ezt kihagyjuk, úgy az érvényesség kezdete a vásárlás időpontja lesz. Kapunk visszaigazolást a sikeres fizetésről, innentől bátran utazhatunk az autópályán. Mi tíznapos (azaz heti) autópálya matricát vettünk, mert az elkövetkezendő egy hónapban csak kétszer fogunk az autópályán utazni: a repülőtérre menet és vissza négy nap múlva, úgyhogy ez nekünk most bőven elegendő. Lehet venni ezen kívül havi, éves és megyei autópálya matricát is. A megyei matrica egész évben érvényes a megadott megyén belül. Érdemes előre kalkulálni, hogy mikor és mennyit fogunk utazni autópályán és ennek megfelelően kiválasztani az érvényesség időtartamát. Az oldalon van megyei matrica tervező és kalkulátor, aminek a segítségével könnyebben el tudjuk dönteni, milyen matricát érdemes vennünk.

Hogy milyen árakon kapható az autópálya matrica 2019-ben, azt akár egy külön menüpontban, táblázatba foglalva is meg tudjuk nézni. Ez alatt a járműkategóriák vannak ugyanilyen formában felsorolva, segít eldönteni a kategória kiválasztását, ha esetleg nem vagyunk benne biztosak. A forgalmi engedélyben szereplő jelzés alapján meg tudjuk állapítani a díjkategóriát. Fizetni is több módon van lehetőség. Bankkártyával az OTP Bank és a Borgun bank biztonságos kártyaelfogadási rendszerén keresztül, ismétlődő bankkártyás fizetéssel, ami akkor lép életbe, ha regisztráltunk az oldalon – a következő vásárláskor már nem kell újra megadni a kártyaadatokat, mert a rendszer megjegyzi, vagy pedig online banki utalással is fizethetünk. Mi regisztráltunk az oldalra, mert ezentúl mindig itt fogjuk beszerezni az autópálya matricát. Meg is jött a visszaigazolás, így nyugodtan indulhattunk el a nagy utazásra.