Nyaraláson szembesülni alkoholizmus végstádiumával?

Idilli nyaralásnak indult az olaszországi utazás

Nagyon szeretjük a Velencei-tó környékét, idén nyáron azonban úgy gondoltuk, ezúttal az olasz Velence partjait látogatjuk meg a párommal. Nagyon izgatottan vágtunk neki az utazásnak. Már jó ideje nem voltunk külföldön, és sokáig spóroltunk, hogy ez az utazás megvalósulhasson. Így érthető okokból mindketten teljesen be voltunk sózva a repülőgép indulásakor. Kora hajnalban indultunk, hogy minél több időt tölthessünk kint a gyönyörű, napsütötte Olaszországban. Emlékszem, hogy bár tényleg nagyon korán indultunk, egyáltalán nem voltunk fáradtak, olyan éberek voltunk a várakozástól és az izgalomtól. A nyaralás nagyon emlékezetesre sikerült, bár nem teljesen annak kapcsán, ahogyan elképzeltük.

A szállásra érve ugyanis rögtön figyelmesek lettünk egy nagyon rossz bőrben lévő vendégre. Egy negyvenes évei végén járó fiatalemberről lehetett szó, bár jóval idősebbnek nézett ki a koránál. Kórosan sovány volt, az orrán jókora borvirágokkal, és jókora, vörös tenyérrel. Amikor csak találkoztunk, nézett maga elé, majd egyik este nagyon agresszív módon, magából kikelve elkezdett kiabálni a hotel közepén. Nem értettük, mit mond, de szinte biztos voltam benne, hogy a vendég az alkoholizmus végstádiuma szerinti tüneteket produkálja. Nem sokkal később érte is jött a mentő, vélhetően kórházba szállították.

A Felépülők biztos segítséget nyújt az alkoholizmussal küzdőknek

Sajnos azért ismertem fel ilyen egyértelműen a tüneteket, mert nálunk is volt hasonló megbetegedés a családban. Mi már viszonylag hamar észrevettük a jeleket, de sokáig lehetetlen volt beszélni a rokonnal. Mindenféle terápiával kapcsolatban elutasító volt, mondván, neki semmi baja. Nagyon aggódtunk érte, féltünk, hogy esetleg ő is eléri az alkoholizmus végstádiumát, amikor már nem lehet rajta segíteni. Szerencsére a sok beszélgetés és egy szakítás okozta trauma meghozta a kellő hatást, és a rokon az utolsó előtti pillanatban hajlandónak bizonyult a változtatásra. A Felépülőket kerestük meg, akik megfelelő hozzáértéssel és empátiával kezdik meg az alkoholista betegek kezelését.

A Felépülők titka abban rejlik, hogy nem hagyják a betegeket az alkoholizmus végstádiumába eljutni. Van egy 28 napos programjuk, amely egy bentlakásos lehetőség a betegek és családtagjaik részére. Szerintem ez kifejezetten jótékony ötlet, hogy a családot igyekeznek a beteg mellett tartani. Így a beteggel egy időben őket is edukálják arra, mivel jár a betegség, és hogyan lehet majd ezzel együtt élni a jövőben. Ráadásul idilli, Balaton közeli helyszínen tartják a tréninget, távol a város zajától, a természet lágy ölén. Arra gondoltam, a Felépülők módszere biztosan jót tett volna annak a fiatalembernek is, akivel a hotelben találkoztunk. Nagy kár, hogy nem kapott hamarabb segítséget, amikor könnyebben küzdhető lett volna a betegség.