Élménybeszámoló Velencéről és a napelem teljesítményről

Mindenkinek van egy olyan igazi, világjáró barátnője – nekem legalábbis van. Aki egzotikus helyekre kirándul, vagy éppen olyanokra, ahová én sose mernék, aki mindemellett sikeres a szakmájában, és bár döglenek utána a pasik – szingli. Ő akarja így, mert így boldog, most erre van szüksége, és ha meggondolja magát, minden ujjára 10 srácot talál. Tudod, ő az, akinek mindenki örül az esküvőn, hogy el tudott jönni, haza tudott jönni, akinek a mosolya kitűnik a többiek közül, pedig távolról sem feltűnő a sminkje… Aki, ha csak mesélni kezd, az összes pasi issza a szavát – még a tiéd is. Nem tehet róla, ő egyszerűen ilyen megbabonázós.

Hát, az én ilyen megbabonázós barátnőm, Szidi. Középiskolában ismerkedtünk meg, a párhuzamos osztályba járt, és bár olyanok vagyunk, mint tűz és víz, gyorsan jóba lettünk.

Szidi nem rég tért haza egy hosszú, csaknem egy hónapos Olaszországi útról, melynek nagy részét Velencében töltötte, de persze Firenzét és Bibionét is szemügyre vette. Alig vártam, hogy egy nagy bögre kávé mellett meghallgassam a legújabb élménybeszámolóját. Mindig imádtam hallgatni a történeteit, az ottani emberekről, a légkörről, az életérzésről, de Olaszország, és pláne Velence, különösen kedves a számomra.

Legnagyobb megdöbbenésemre, mikor szokás szerint megkértem, hogy MINDENT meséljen el, gyönyörűen manikűrözött kezével csak alig láthatóan legyintott.

Velence gyönyörű, mondta, pont, mint a képeken, és az olaszok is olyanok. De ha meghallod, mit tudtam meg a napelem teljesítményről…!

Csak döbbenten pislogtam. Miről? Mi van? Olaszországi élménybeszámoló helyett napelemekről fogunk csevegni. Nos, elárulom: igen.

Szidi már Olaszország előtt említette, hogy valami távoli rokontól örökölt egy kis házat. Nemrég szemügyre vette, és a felújítási ötletek során felmerült, hogy napelemet szeretne rá. Így hát fogta magát, keresett egy céget, és mindent kiderített a napelemekről.

A weboldal, ahonnan az infókat szerezte, valóban nagyon részletes volt. Kitértek mindenre, ami az érdeklődőket, leendő ügyfeleket érdekelheti, vagy amit nem értenek. Elsőként felvázolta a honlap, hogyan is működik a napelem, ezután kitért a napelem és napkollektor közötti különbségekre. Ezután szó volt a helyszíni felmérésről, a napelemes rendszer tervezéséről, az alkalmassági pontokról, melyeknek a háznak meg kell felelnie, a hatékony beruházás érdekében, szó volt a szigetüzemű rendszerek mibenlétéről és működéséről, előnyeiről és hátrányairól, a rendszer méretezéséről, telepítéséről, hogy mikor kezdhet el működni a rendszer, szó volt pályázatokról, megtérülésről, a napelem teljesítményről, a tervezés kiemelten fontos szerepéről… És még nincs vége a felsorolásnak. Szóval tényleg mindenről beszélnek, ami egy potenciális ügyfelet érdekelhet, ráadásul „konyhanyelven”, hogy azt megérthesse, miről van szó, aki nem műszaki zseni.

Így Szidi tudásfelhője is rohamosan tágult. És akaratom ellenére ugyan, de az enyém is. Megtudtam, hogy a napelemek tulajdonképpen a napfényt alakítják egyenárammá. Tudományosabban kifejezve az úgynevezett cellák a Nap elektromágneses sugárzását alakítják egyenáramm. Ezt pedig egy inverter nevezetű szerkentyű alakítja váltóárammá, a háztartásban ugyanis azt használunk. Ezzel a szemben a napkollektor a Nap melegít alakítja árammá, tehát bár hasonló a működési elv, mégsem ugyanaz. A köznyelv így tévesen használja esetenként egymás szinonimájaként a két kifejezést.

A tervezés alapja a gondos és alapos helyszíni felmérés. Mit vizsgálnak meg ennek a során? Hogy meglegyen a jó tájolás, aminek köszönhetően egész évben megfelelő napsütés éri a paneleket, még a rövid nappalú hónapokban is. Emellett fontos, hogy erős, jó minőségi legyen a tetőszerkezet, hiszen ennek el kell bírnia a rendszert. Természetesen az az ideális, ha minél kevesebb olyan elem van a tető közelében, ami árnyékol, legyen az szomszéd ház, fa vagy bármi. És a tető dőlésszöge is fontos, mert nem mindegy, milyen szögben érkezik a napfény a napelem felületére.

Ezt a lépést követi a tervezés. Eközben nem csak a hatékonyságra törekszik a tervező, esztétikai és biztonsági szempontokra is figyel. Fontos, hogy egy ilyen beruházást 40-50-re évre tervezünk, tehát számolni kell a környezet változásaival is. A cuki kis fiatal fa, akár a mi kertünkben, akár a szomszédéban, tizenév múlva már árnyékoló tényező lehet, ahogy az is, ha a szomszéd bővíteni szeretné a házát, stb.

Viszont, ha a tető nem alkalmas a rendszer befogadására, akár a földre is lehet telepíteni a napelem paneleket, ha úgy hatékonyabb termelés érhető el.

Megtudtuk azt is, mi a szigetüzemű rendszer, és a miben különbözik a hálózatra kapcsolt társától. Ez egy teljesen független rendszer, abban az esetben szokták leginkább használni, ha a hálózatra kötés nem lehetséges. Mert bár nagyfokú szabadságot ad a szolgáltatótól való függetlenség, rejt is buktatókat. A termelt többletáramot ebben az esetben nem a hálózatra küldjük vissza, hanem egy napelem akkumulátor segítségével tároljuk. Azonban minden gondos és alapos tervezés ellenére előfordulhat, hogy hosszúra nyúlik a tél, vagy akármi, nem süt eleget a Nap, és kimerülnek az akkumulátorok. Szerencsére Szidi háza, bár vidéken van, közel a fővároshoz, és lehetősége van hálózatra köttetni a napelemes rendszert, így a szigetüzeműekkel csupán érdekességként, extra érdeklődésből ismerkedtünk meg…

napelem teljesítmény

Nézzünk két fontos tévedést a napelem rendszer méretezésével kapcsolatban! A legnépszerűbb talán az, hogy ha túltermelünk, akkor ugye az elszámolásnál a szolgáltató fizet, ergó pénzt lehet vele keresni. Ez elméletben valóban nagyon jól hangzik, de ahhoz, hogy ez tényleg megvalósuljon, rengeteget kell papírozni és számlaképesnek kell lennünk. És ha ez nem lenne elég, a szolgáltató csak csökkentett árat fizet az áramért, tehát sehogy sem érné meg.

A másik tévedés, hogy nem érdemes bővíteni a rendszert. Fontos, hogy mindig úgy tervezzük a rendszert, hogy igény esetén legyen lehetőség a bővítésre. Mert ha pár év múlva úgy döntünk, hogy szeretnénk légkondit, hogy elektromos fűtést, akkor arra gondolnunk kell, hogy ezeknek a fogyasztásai nem lettek anno belekalkulálva a rendszerbe. De hiába kerül újabb összegekbe az új bővítés, és valószínűleg új inverter, a megtérülés garantált.

Tehát, ha meggyőztünk valakit a kiselőadásunkkal, akkor a teendők, szépen sorjában: helyszíni felmérés, tervezés, kivitelezés, szerelés. Maga a szerelés megdöbbentően gyorsan kész van, a megbeszélt napon megérkezik a csapat, reggel 6 és 7 között, és kora délutánig fel is szerelik a tartószerkezetet, a paneleket, az invertert, egyszóval mindent. A rendszer ekkor azonban még nincs üzembe helyezve, a papírmunka ugyanis a szereléssel ellentétben hetekig eltarthat.

Persze Szidinek ez sem veszi el a kedvét, most ott tart, hogy várja az helyszíni felmérés alapján készített terveket és árajánlatot.

Én pedig kiskutya szemekkel várom, hogy meséljen végre Olaszországról, Velencéről, hiszen ezért találkoztunk, vagy nem??

Szidi is végre észreveszi a szememben villogó olasz útikönyveket, elneveti magát, kér még két kávét és belekezd: hát Velence, az tudod, fantasztikus…