Egy véletlen fűtési incidensnek köszönhető felfedezés

Az idei nyáron Olaszország egyik ikonikus városát vettük célba: Velencét. Csodálatos egy hetet töltöttünk ott a családdal. A szállásunk egy csendes, virágba borult kis utcában volt, egy modern hotelben. A szobánk mindenféle extrával volt felszerelve, többet között egy légkondicionáló készülékkel.

Többnyire nagyon jó időnk volt, egyik nap azonban már elviselhetetlen lett a kánikula, ezért úgy döntöttünk, a hotelszobában maradunk, amíg el nem kezd lemenni a nap. Még a hotel falai között is hatalmas volt a meleg, ezért úgy döntöttünk, igénybe vesszük a légkondit. Az asztalra helyezett távirányító segítségével bekapcsoltuk, majd amikor nyugtáztuk, hogy fújja a levegőt, letelepedtünk hűsítő görögdinnyét enni.

Nagyjából negyed óra múlva lettünk arra figyelmesek, hogy nemhogy csökkenne a hőmérséklet, de egyre inkább izzadunk. Szemügyre vettem még egyszer a klímát, és amikor közelebb értem hozzá, megdöbbenve tapasztaltam, hogy az meleg levegőt áraszt magából. Eddig soha nem találkoztunk olyan hűtőberendezéssel, ami ugyanakkor fűtésre is alkalmas. Pár percig bogarásztuk a távirányítót, mire rájöttünk, hogy kell átállítani a készüléket hűtő üzemmódba. Tanulópénznek jó volt, most már arról is tudunk, hogy a fűtés klímával is lehetséges.

Most már azonban beköszöntött az ősz és a nyári kalandokból csak emlékek maradtak. Erre az őszre időzítettük a lakásfelújítást. Van pár berendezés, amit korszerűsíteni kell, a házunk már nagyon régi, ráfér a felfrissülés. A megújítandó dolgok közé tartozik a régi konvektorok lecserélése valami modernebb fűtőberendezésre. Sokat tanakodtunk, hogy mégis hogy oldhatnánk meg ezt a problémát.

Szerencsére felidéződött bennem a velencei eset, és ez ihletett meg: a fűtést klímával fogjuk megoldani. Ezzel két legyet ütünk egy csapásra, a téli hideget és a nyári meleget is kiküszöbölhetjük. Rákerestem az interneten a „fűtés klímával” kulcsszavakra, mire kidobta a futesklimaval.com oldalt, amit egyből megnyitottam.

A honlap nagyon sok hasznos információval gazdagított. Szerencsére innen megtudtam, hogy minden fűtésre alkalmas klímaberendezésnél meg van adva, hogy mi a minimum hőmérséklet, amin működtethető. Ez alatt a határhőmérséklet alatt bizonyos készülékek maguktól kikapcsolnak. Ennek az információnak a birtokában úgy döntöttünk, hogy meghagyjuk a régi konvektorokat is, viszont a gázt csak akkor kapcsoljuk be, ha az időjárás szélsőségesen hidegre fordulna. Van lehetőség téli üzemre optimalizált klímát választani, de ez valamivel költségesebb és egyelőre maradunk az eredeti tervnél.

A fűtésre is használható klíma előnyei közé tartozik, hogy a ventilláció következtében gyorsan és dinamikusan történik a levegő felfűtése. Jó szigetelés mellett kevés energiát igényel a hőmérséklet szinten tartása és a szoba minden szegletébe eljut a meleg levegő. A klímában található egy szűrő, aminek köszönhetően kisebb a penész kialakulásának lehetősége és így lakásunk levegője is tisztább lesz.

Viszonylag nagy teljesítményű készülékek közül válogattunk. Szerencsére a cég segít a klíma beüzemelésében és a későbbiekben a karbantartásában is. Végül mégis egy téli üzemre is alkalmas, 5,6 kW-os terméknél kötöttünk ki, ami ’Fisher Summer’ névre hallgat. -25 fokig használható, amivel, úgy véljük, magyarországi éghajlati körülmények között nem lesz gond. A digitális kijelzővel ellátott termékben van lehetőség automata üzemre, időzítésre és hűtőköri hibajelzésre is.

Rendeltünk is ebből a készülékből fűtendő szobánként egyet. A házhozszállítást követően be is üzemeltük, egyből ki is próbáltuk. Valóban maradéktalanul befűtötte az egész szobát, minden sarkot. Remélhetőleg nem csökken a télen sem addig a hőmérséklet, hogy igénybe kelljen venni mégis a gázkonvektorokat. A klímával való fűtés sokkal biztonságosabb, szagmentes és hosszútávon gazdaságosabb is.

Nagyon örülök, hogy a kis velencei incidensnek köszönhetően megismerkedtünk a klímával való fűtés rejtelmeivel, mivel ezeknek az új készülékeknek köszönhetően a lakásunk hangulata is teljesen más lett.