A reptéri várakozás is lehet hasznos időtöltés

Nekem is, mint mindenki másnak, van néhány olyan hely a világon, ahová úgy érzem, muszáj, hogy eljussak egyszer. De furcsamód valahogy Olaszország sosem volt benne a top háromban, de még talán a top tízben sem. Pedig tudom, hogy nagyon sokan szeretik, és rengeteg turista megfordul ott. De engem valahogy még nem húzott oda a szívem, így még nem is jártam a „csizmában”. Persze van jó pár dolog, amit megnéznék, és egyszer biztos, hogy el fogok utazni ide is.

Velem ellentétben viszont Edina – ő egy nagyon jó barátnőm -, imádja Olaszországot. Leginkább Velencéért van oda. Már vagy hatszor járt ott, és vagy három alkalommal a karnevál miatt ment ki, és egyszerűen képtelen megunni. Épp Velencére tartott akkor is, amikor a reptéren, míg a repülőre várt, böngészte az internetet és eljutott egy napelemekkel foglalkozó weboldalra. Egyébként akkor már egy ideje gondolkozott egy ilyen beruházáson.

Mesélte, hogy jóval drágább dolog ez, mint azt gondolta volna. Bár a weboldalon nem talált konkrét információkat az árakra vonatkozóan – hiszen ez mindig egyedi -, de elcsípett egy mondatot, miszerint milliós tételről van szó. Ez pedig számára azt jelentette, hogy még egy kis ideig gyűjtenie kell.

Viszont sok infóval gazdagabb lett. Például kiderült, hogy az úgynevezett napelemes inverter segítségével működik a rendszer, ami számomra kissé bonyolult, de megpróbálom pár szóban elmondani a lényeget. Ez azt jelenti, hogy ezek a napelemes inverterek csinálják az áramot; ezeken keresztül jut az energia, mielőtt áram lesz belőle. Persze, tudom, hogy ezt most szörnyen lebutítottam, de ez a lényeg. Ezek nélkül nem működik a rendszer.

Nyilván nem elhanyagolható a döntés szempontjából, hogy a napelemes inverterekről is tudomást szerzett Edina, de még egy ennél is jelentősebb információt talált.

Tehát, ahogyan már említettem, ez egy nagyon drága buli, de természetesen megtérül, így érdemes hosszútávú befektetésként tekinteni rá, elvégre az is. A honlapon böngészve olvasta Edina, hogy vannak erre irányuló pályázatok. Bár ezek nem magánszemélyeknek szólnak, hanem vállalkozásoknak – amúgy szerintem már ez is nagyon szuper -, de lakhatási célú beruházások támogatására is van egy lehetőség. Ez pedig a 0%-os hitel, ami mint minden más esetben, itt is azt jelenti, hogy nem kell kamatot fizetni.

Viszont nagyon fontos feltétel, hogy ez csak a Pest megyén kívüli ingatlanra lehet igénybe venni. Ami így is rengeteg embernek nyújthat nagyszerű lehetőséget, hiszen a maximálisan igényelhető összeg napelemek kiépítésére, tízmillió forint. Természetesen, itt is szükséges némi önerőt felmutatni, egészen pontosan 10%-ot. A futamidő választható, de maximálisan 20 évre igényelhető, és értelemszerűen a havi törlesztő összege a futamidővel arányos mértékben csökken.

napelemes inverter

Mivel egy napelemek kiépítésével foglalkozó cég weboldaláról van szó, így a Edina úgy döntött – a hitel lehetőségről szóló információk birtokában -, hogy megkérdezi ezt a céget, hogy neki mégis mennyibe kerülne egy ilyen.

Ehhez pedig nem kellett mást tennie, mint kitölteni a honlapon található űrlapot, aminek segítségével elindíthatta az árajánlatkérés folyamatát. Igazából csak az elérhetőségeit kellett megadni, és csak egyetlen olyan információt, ami az áramellátást érinti. Ez pedig az éves áramfogyasztás mértéke; ezt meg lehet adni forintban is, hogy mennyit fizet egy évben, de kilowattórában is. Természetesen ő az előbbit választotta, mert úgy gondolta, az a biztos.