A dolce vita életérzést diákként is meg kell tudni fizetni

Közeledik a nyár, én pedig most fejezem be az első évemet az egyetem olasz szakán. Mit fognak csinálni az évfolyamtársaim a nyáron? Persze, hogy szinte mindenki velencei kirándulásról álmodik! Gondolával utazni keresztül a városon át, beülni valahova és elfogyasztani a kedvenc pizzánkat eredeti autentikus olasz kivitelben egy capuccino társaságában, és bejárni Velence történelmi városrészeit, ami sokkal izgalmasabb, mint órákig magolva és a könyvek felett görnyedve készülni az Olaszország történelme és kultúrája témájú tantárgyak vizsgáira… mégis ki mondaná erre azt, hogy ez nem a dolce vita?

Az egyik srác említette is, hogy nézegette az olcsó velencei szállásokat. Vannak ezek a nem túl drága hostelek, amiken valóban lehet spórolni. Továbbá azért is előnyösek, mert általában közel vannak a központhoz, így számos nevezetességet akár egy rövid sétával is meg tudunk közelíteni. Azért mégiscsak jó lenne, ha az ember rendesen ki tudná pihenni magát egy húzós vizsgaidőszak után, ha már ennyit áldoz az utazásra, de egyetemista pénztárcával később könnyű megérezni az elköltött pénz hiányát.

Ezért is döntöttem úgy, hogy a nyarat kevésbé szórakoztató, de annál hasznosabb tevékenységgel, vagyis munkával töltöm. Az egyik ismerősöm a topiwork.hu oldalon talált korábban diákmunkát, így hát én is felkerestem az oldalt. Igazából az volt a tervem, hogy olyan helyen tudjak elhelyezkedni, ahol nemcsak nyáron, hanem utána is egész évben tudok dolgozni az egyetem mellett, mivel így stabil bevételre tehetek szert, és reményeim szerint a nyelvtudásomat is folyamatosan kamatoztatni tudom. A topiwork.hu weblap erre a célra tökéletesen megfelel, mivel a legtöbb munkaadó aki náluk jelentkezik, szintén hosszútávra szeretne tervezni.

topiwork.hu

Be is regisztráltam hát a topiwork.hu oldalra. Ez egyáltalán nem volt nehéz, a weboldal pedig sok hasznos tudnivalót és gyakran ismételt kérdést összegyűjtött. Leírták például, hogy hány éves kortól lehet diákmunkát vállalni, nekik milyen fajta megbízásaik szoktak lenni, illetve hogy általában hány körből áll az interjú és melyiknek mi a célja. Így már nem sok váratlan helyzet érhet bennünket, de ha mégis történne bármi, a topiwork.hu ügyfélszolgálatát e-mailben vagy személyesen is felkereshetjük. A munkába álláshoz is minden segítséget megkapunk, mivel az iskolaszövetkezet tisztában van vele, hogy mennyire könnyű lehet eltévedni a bürokrácia útvesztőiben.

Ezek után nem is maradt már bennem több kétség és úgy döntöttem, megpályázok néhány állást. A topiwork.hu oldalon szerencsére részletes leírást találtam minden pozícióról, amely kitért többek között arra, hogy hol kell végezni a munkát, mennyi a várható órabér, mik lesznek a konkrét feladataim, és milyen készségekkel rendelkezik az ideális jelentkező. Ezek alapján kiválasztottam pár szimpatikus ajánlatot és 3-4 helyre be is hívtak interjúra. Végül recepciósként sikerült elhelyezkednem egy turisztikai létesítményben. Mivel ott sok az olasz vendég, kiválóan alkalmas ez a lehetőség a nyelvtudásom használatára, illetve arra, hogy kiderítsem, amellett még milyen más hasznos képességeket tudok elsajátítani, hogy meg tudjam alapozni a jövőben a későbbi karrierem. Ráadásul a munkámat könnyen össze tudom majd egyeztetni az egyetemi órarendemmel is, mivel több nap is hétvégére esik.

Aki keményen dolgozik, annak természetesen időnként a kikapcsolódás is jár. Éppen ezért azon gondolkozom, hogy egy nap talán nekem is be kellene fizetnem egy velencei útra most, hogy már van miből… Azok pedig irigykedhetnek, akik most küszködnek a tandíjjal meg a rezsivel, nekik is ajánlom a topiwork.hu oldalt!